Zwierzaki futrzaki

Perypetie z życia trzech dachowców, trzech rasowców, kundla i ich pańciów

Cece, Czarny Las, Pańcia, Pańciu, Piksel

Wielkanoc

DSC04546

Poszukiwania miejsca idealnego na rodzinny pobyt świąteczny rozpoczęłam jeszcze w lutym. Niby nic trudnego. Dziewięć dorosłych osób, małe dziecko i dwa psy. Ostatni element wyliczanki był najbardziej kłopotliwy. Pies jest dużym problemem dla polskiej bazy pobytowo-noclegowej. O tym problemie pisałam w notce znad polskiego morza, kiedy to po raz pierwszy poszukiwałam miejsca akceptującego psy. Największy problem z psami mają ośrodki spa. Luksusowe wnętrza wypchane bufonowatymi ludźmi, którzy nabierają wody w usta, a potem ani be, ani me, ani kukuryku, nie chcą gościć w swoich progach czworonogów, no bo co by jaśnie pani bizneswoman powiedziała, gdyby nie tylko ona bezkarnie puszczała bąki w jacuzzi. Tam, gdzie futra są akceptowane, za pobyt czworonoga trzeba zapłacić. I tu jak jeden mąż każdy woła 50 zł za dobę od głowy. Stawka standard rozchodzi się po kraju metodą kopiuj wklej. Kiedy drążyłam temat i pytałam, jakie atrakcje dla pupili zawarte są w cenie pobytu, usłyszałam, że przykro im bardzo, ale żadne, a opłata jest związana z koniecznością dodatkowego sprzątania. No bo skoro można skasować pięć dych, to czemu nie? A dociekliwym pociśnie się kit o sprzątaniu.

Miejsce na świąteczny, rodzinny pobyt miało być urokliwe, miało zapewniać aktywny wypoczynek i dobrą strawę, ale też nie powinno być daleko od naszych miejsc zamieszkania. Po przekopaniu internetu wszerz i wzdłuż, po konsultacjach rodzinnych, nieprzespanych nocach, zjedzonych nerwach, etc. wybór padł na hotel w Czarnym Lesie, usytuowany w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej w miejscowości Woźniki. Znajdujący się tam pałac, pochodzący z początku XX wieku, został odrestaurowany i dziś pełni funkcje ekskluzywnego hotelu, restauracji, winiarni i business center. Hotel oferuje miejsca noclegowe w komfortowo urządzonych pokojach pałacowych oraz dworkach usytuowanych na terenie hotelowego parku. Taki właśnie dworek był dla nas idealnym rozwiązaniem. Malownicze położenie hotelu w rozległym parku z zabytkowym drzewostanem oznaczało, że będzie urokliwie. Rozgrywki bilardowe, turnieje darta, seanse zapachowe w saunie, zabiegi w strefie relaksu, spacery nordic walking, wycieczki rowerowe, rozgrywki siatkówki, badmintona, pokój zabaw dla dzieci, bajkowe kino, planszowe gry rodzinne, bezprzewodowe łącza wi-fi – to wszystko oznaczało, że będzie aktywnie. Do tego obiekt jest rekomendowany przez Magdę Gessler, która była gościem hotelu, co oznaczało że będzie dobra strawa. Wszystkie wymagania zostały spełnione, pobyt zaklepany, zaliczka wpłacona.

Pani Magda Gessler swoje wrażenia z pobytu w hotelu w Czarnym Lesie opisała w magazynie Newseek. Pisze między innymi, że została kupiona nieprawdopodobnie pysznym śniadaniem, które zostało podane jej do pokoju. Na śniadanie składały się wypiekane na miejscu bułeczki z makiem, wędzone na miejscu wędliny, pyszne twarogi, kiełbaski cielęce bez tłuszczu, jajecznica ubijana na parze z żółtkami z jaj od zdrowych i szczęśliwych kur, aktywnie grzebiących i wydziobujących różne pyszności, przygotowywane na miejscy konfitury z leśnych owoców i pyszne, domowe jogurty. Po naszej ostatniej wizycie w Białowieży nabraliśmy jeszcze większej ochoty na pyszne, lokalne jedzenie, a taki opis pani Magdy od kuchennych rewolucji dał nam nadzieję na to, że w Czarnym Lesie będzie lokalnie, pysznie i zdrowo.

Z Wrocławia wyruszyliśmy w piątek. Mury miasta opuszczaliśmy po godzinie trzynastej, ale już wtedy był 8 km korek na bramkach w Karwianach. Do tego drogowcy postanowili właśnie w tym dniu wyremontować wiadukt w okolicach Legnicy i autostrada A4 była skutecznie zakorkowana w obu kierunkach. Uwzględniając utrudnienia drogowe i naszą szybką reakcję na zgłoszenia o zatorach, udało nam się uniknąć stania w korkach. Trasę z Wrocławia do Czarnego Lasu pokonaliśmy w niespełna trzy godziny.

DSC04426

DSC04421

Po przybyciu na miejsce i zameldowaniu się udaliśmy się do naszego dworku. Dworek różany składał się z werandy, korytarza, czterech pokoi dwuosobowych, dwuosobowego salonu z aneksem kuchennym i kominkiem. Każdy pokój i salon miał swoją łazienkę z suszarką do włosów, tv i minibarek. Aneks kuchenny wyposażony był w czajnik elektryczny, zlewozmywak, naczynia i ekspres do kawy. Do ekspresu dołączone były tylko dwa naboje, więc o kawie z ekspresu można było zapomnieć. Na zewnątrz przy dworku znajdował się taras z parasolem ogrodowym i meblami tarasowymi.

DSC04383

DSC04273

DSC04384

DSC04391

DSC04389

DSC04274

DSC04296

DSC04300

Patrząc dalej jest i piękna i bestia. Piękna to park, dużo zieleni, stawy, mostki, ławeczki, latarnie, ptaszki, wiewiórki.

DSC04385

DSC04410

DSC04372

DSC04387

DSC04396

DSC04405

DSC04466

DSC04399

DSC04439

DSC04442

DSC04444

DSC04354

DSC04414

DSC04395

DSC04415

DSC04448

DSC04450

DSC04456

DSC04408

DSC04417

DSC04352

DSC04462

DSC04467

DSC04431

DSC04418

DSC04464

DSC04353

Jest i bestia. Linie elektryczne wysokiego napięcia przebiegające tuż obok naszego dworku.

DSC04373

DSC04375

Po zajęciu pokoi, rozpakowaniu się i rozpoznaniu terenu udaliśmy się na postną obiadokolację w restauracji. Na przystawkę podano pomidora z mozzarellą i dressingiem balsamicznym. Następnie zupę krem szczawiowy z czosnkowymi grzankami i danie główne – sandacz w sosie kurkowym podany z gotowanymi ziemniakami i bukietem warzyw. Podsumowując całą obiadokolację – przerost formy nad treścią. Pomidory wodniste, bez zapachu i smaku, zupą poparzyłam sobie język, a danie główne ratował jedynie sandacz.

DSC04422

DSC04433

DSC04447

DSC04440

DSC04435

DSC04438

DSC04441

W sobotę z rana przywitało nas słońce i mgła.

DSC04230

DSC04235

DSC04238

DSC04244

DSC04249

DSC04250

DSC04251

DSC04240

DSC04252

DSC04255

DSC04256

DSC04257

DSC04258

DSC04262

DSC04265

Po śniadaniu było można udać się na wycieczkę busem do Częstochowy. W programie wycieczki było zwiedzanie parku miniatur w Złotej Górze i wizyta na Jasnej Górze. Z oferty skorzystała senioralna część rodziny, reszta udała się na wycieczkę rowerową lub pieszą po okolicy.

DSC04420

DSC04324

DSC04319

Po południu zorganizowany był również wyjazd do Woźnik na święcenie pokarmów. W programie wyjazdu była wizyta na wieży widokowej w Woźnikach. Koszyczek ze święconką można było zamówić wcześniej w hotelu za 60 zł. W sali pałacowej  zorganizowano warsztaty rękodzieła z drzewa osikowego. Warsztaty prowadzili artyści z Osikowej Doliny z Koziegłów. Każdy uczestnik warsztatów pod okiem profesjonalistów miał okazję własnoręcznie zrobić kurczaka z wiórków z drzewa osikowego. Wieczorem czekała nas obiadokolacja w formie grilla z menu mięsnym i bezmięsnym – zupa krem chrzanowy, kiełbasa, pyszne żeberka, ziemniaki i ryba z grilla, sałatka grecka w polskim wydaniu, pieczywo, soki, kawa i herbata.

DSC04406

DSC04413

W niedzielę wielkanocną udaliśmy się na śniadanie wielkanocne, które kusiło pokazem kulinarnym na żywo. Niestety tylko na papierze. Pokaz kulinarny polegał na tym, że w kącie stał sobie pan kucharz wyposażony w kuchenkę elektryczną i na życzenie gościa smażył na patelni jajecznicę.

DSC04327

DSC04333

DSC04334

DSC04336

DSC04344

DSC04346

Po śniadaniu, kiedy już wszystkie dzieci znalazły wielkanocnego zajączka, a starsi wzięli udział w turnieju strzeleckim, czekał na nas bufet słodkości. Wyschnięte babki, sernik nafaszerowany aromatem do ciast, makowiec z masą makową z puszki i mazurek pomarańczowy. Na świąteczny obiad serwowano na przystawkę rożki z szynki, która została ze śniadania, z musem chrzanowym, ale na mój smak był to serek śmietankowy, również ze śniadania, i chyba zapomniano dodać do niego chrzanu. Zupa krem z buraków całkiem smaczna. Danie główne to pieczone udko kacze z sosem pomarańczowym, kompletnie bez smaku i jedno i drugie, oraz sucha jak wiór pieczeń z szynki, której nie ratował nawet sos. Na deser podano kawową panna cottę z bitą śmietaną.

DSC04369

DSC04358

DSC04362

DSC04376

DSC04360

DSC04469

DSC04471

DSC04475

W poniedziałek po świątecznym śniadaniu oferowano bufet słodkości. Kiedy udaliśmy się na miejsce okazało się, że zostały tylko okruchy, a na naszą prośbę o doniesienie pieczywa dorzucono suchą babkę z makiem. Świąteczny obiad w tym dniu był dodatkowo płatny 85 zł od osoby. Nie skorzystaliśmy.

DSC04479

DSC04490

DSC04484

DSC04506

DSC04511

DSC04493

DSC04502

DSC04498

DSC04526

DSC04504

DSC04532

DSC04536

DSC04546

DSC04553

DSC04559

DSC04561

Celowo nie pisałam o śniadaniach, aby teraz zamieścić jeden podsumowujący opis. Śniadania były serwowane w postaci stołu szwedzkiego, a na nim smaczne pieczywo, które wyglądało na lokalny wypiek, jajka, które miały żółciutkie żółtka, można było przypuszczać, że pochodziły od tych kurek, co to pani Magda Gessler opisywała i pyszny serek śmietankowy. Reszta bez historii. Co do napojów – kawa proszkowa, mleko do kawy proszkowe, soki z kartonów i woda. Przez cały nasz pobyt nikt nie zaoferował nam nawet lampki wina, a miejsce to reklamuje się jako winiarnia.

Po spakowaniu i zdaniu kluczy ruszyliśmy w drogę powrotną do domów. Hotel w Czarnym Lesie szczyci się się złotym standardem w obsłudze klienta. Przez cały nasz pobyt nie dało się tego zauważyć i poczuć. Takie możliwości, takie piękne miejsce, tyle gości, ale co z tego, skoro właściciele nie czują tego. Szkoda. Kończąc posłużę się moim starym porzekadłem – święta, święta i po świętach. Do zobaczenia za rok.

DSC04429

Dodaj komentarz